Ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat je zonnecrème hoort te dragen bij mooi weer, blootstelling aan de zon zorgt er namelijk voor dat je huid sneller veroudert en niet alleen dat…

Dit zijn de basisprincipes voor bescherming tegen de zon:

Er zijn 3 soorten UV-stralen: UVA, UVB en UVC. UVA zorgt voor huidveroudering door vroegtijdige lijntjes, rimpels, donkere vlekken, enz.. en is ook verantwoordelijk voor het ontstaan van melanomen, de dodelijkste vorm van huidkanker. UVB is de straal die je verbrandt en zo roodheid, pijn, mogelijke blaarvorming en uitslag bezorgt. Dit veroorzaakt minder agressieve vormen van huidkanker. UVC wordt geabsorbeerd door de atmosfeer en raakt niet tot aan de aarde.

UVA en UVB straling brengen dus allebei vrije radicalen in de huid. Het aantal hangt af van de hoeveelheid UV straling en je huidtype. Tot een bepaald niveau kan je lichaam zich hier tegen beschermen maar wanneer de gevormde hoeveelheid vrije radicalen groter is dan de capaciteit van je huid om zich hiertegen te beschermen vallen de vrije radicalen direct het DNA van je huidcellen aan en is er sprake van schade op cellulair niveau. Denk dus niet alleen aan je kleurtje maar zorg voor de nodige bescherming!

Als je op zoek gaat naar een zonnecrème let je er dus best op dat deze je beschermt tegen zowel UVA als UVB.